造血幹細胞移植後の血液凝固異常

高知大学医学部血液・呼吸器内科講師
池 添 隆 之
Takayuki Ikezoe
Key words: 造血細胞移植,移植関連合併症,播種性血管内凝固症候群,遺伝子組換えトロンボモジュリン製剤
Key words: hematopoietic cell transplant, transplant-related complications, disseminated intravascular coagulation, genetically recombined thrombomodulin drug

要旨

造血幹細胞移植は,急性白血病をはじめ難治造血器悪性腫瘍に根治をもたらす画期的な治療法であるが,移植後再発以外に,類洞閉塞症候群(sinusoidal obstruction syndrome:SOS)や移植関連微小血管障害症(transplant-associated microangiopathy:TAM)などの移植関連合併症による死亡率は依然として高く,さらなる移植方法の改善が切望される。原疾患の移植後再発率を下げる手段のひとつとして,移植前処置に用いる抗がん剤治療や放射線照射の強化が考えられるが,その強度に相関して移植関連合併症による死亡率が増加するというジレンマに陥る。これら合併症の発症起点には共通して血管内皮細胞障害が存在するため,患者は血液凝固異常症を合併することが多い。われわれは移植後,血液凝固検査値を慎重にモニタリングしてその異常を早期に捉え,抗炎症作用と血管内皮保護作用を併せ持つ新規抗凝固薬である遺伝子組換えトロンボモジュリン製剤で治療することで,移植関連合併症による死亡率の軽減をはかる取り組みを行っているので紹介する。

Abstract

Hematopoietic stem cell transplantation is a groundbreaking treatment that brings about a complete cure for intractable hematologic malignancy, including acute leukemia. Yet post-transplant recurrence and mortality due to post-transplant complications such as sinusoidal obstruction syndrome (SOS) and transplant-associated microangiopathy (TAM) are as high as ever. Further improvements to transplant methods are clearly needed. One means of reducing the post-transplant recurrence rate of the primary disease may be to strengthen the anti-cancer therapy and radiation therapy in the pre-transplant treatment. This approach brings a dilemma, however, because mortality increases due to transplant-related complications in connection to stronger treatment. The common origin for the occurrence of these complications is the presence of vascular endothelial dysfunction, a condition that often combines with the patient’s coagulopathy. After the transplant, we carefully monitor the blood coagulation test value in order to promptly ascertain any abnormalities. Next, we administer a new anticoagulant genetically recombined thrombomodulin drug that confers both anti-inflammatory action and endothelial protection actions. We are introducing this drug as an initiative to reduce mortality rates due to transplant-related complications.